Intervju
Da Silva Interiors

Da Silva Interiors - En designstudio med internationell stil som vågar att skapa ny, spännande interiör för varje unik kund!

Vi har intervjuat Denize Da Silva, som tillsammans med sin man Sebastian Ekman grundat Da Silva Interiors. Vi träffades på deras kontor på Riddargatan 20. Denize och Sebastian drev tidigare Stylingbolaget där de hjälpte kunder att styla hem inför försäljning.

Berätta lite om Da Silva Interiors, hur startade ni?

Designstudion startade vi på riktigt för två år sedan, och har innan dess gjort flera inredningsjobb via Stylingbolaget under de sju åren vi drev det.

Det var just för att vi började få in allt fler förfrågningar som rörde större renoveringar som är anledningen till att vi valde att starta designstudion. När vi via Stylingbolaget stylade hem inför försäljning hade vi många kunder som var så pass nöjda att de frågade om vi inte kunde hjälpa dem med deras nya hem.

Det utvecklades och blev allt större projekt i takt med vad våra kunder efterfrågade. Efter ett tag kände vi att vi fått den erfarenhet vi behövde för att våga satsa på det på riktigt. Så vi startade det nya bolaget, anställde inredningsarkitekter och nu har det redan hunnit gå två år där vi fått utföra flera roliga projekt.

Hur många är ni och vilka roller har ni i företaget?

Vi är sju personer som alla är specialiserade på lite olika områden. Vi har Alice som läst produktdesign och är jätteduktig på att rita möbler, detaljer och fast inredning. Sedan har vi Charlotte som är inredningsdesigner och visualiserare som verkligen har ett öga för att hitta nya spännande möbler och detaljer och Lovisa som jobbat på arkitektbyrå tidigare hjälper de kunder som behöver mer avancerade ritningar och sådant som kräver bygglov.

Elli är expert på att organisera, hon hjälper kunderna att få alla möbler och all inredning på rätt plats vid inflytt. Hon kan även hjälpa till att organisera i kök och garderober. Sofia har arbetat med inredning utomlands tidigare så hon bidrar med flera roliga designidéer. Jag (Denize) är med lite överallt som övergripande projektledare och är den som har den första kontakten med kunderna. Sebastian är ansvarig för konsten och vårt egna varumärke.

Alla är ofta involverade på något sätt i varje projekt eftersom vi kompletterar varandra så bra, men det är en person som är projektledare och har kontakten med kunden.

Det här är Da Silva Interiors

Vad inspireras du av?

Jag hittar väldigt mycket inspiration när vi reser och bor på hotell. Bra hotell som gör att man genast känner sig hemma, den känslan försöker jag ta med mig.

Kyrkor har ofta fina tak och detaljer som man kan plocka bitar från och omvandla så att de fungerar i ett hem. På restauranger ser jag ofta smarta lösningar som jag tar med mig, det kan vara en hylla i ett badrum eller designen på bardisken.

Jag brukar även hitta inspiration från trapphus i äldre fastigheter. De har ofta många fina detaljer som är värda att försöka få med när vi designar lägenheter.

Det kan vara en viss kulör eller ton, en entré som har ett fint valv, stuckatur eller väggmålningar.

Hotell att inspireras av Reschio Estate Hotel

Vilken är er roll i projektet?

Vi gillar inte att lämna ifrån oss projekt helt och hållet så vi är alltid med åtminstone delvis som projektledare. Det händer ofta mycket precis när man påbörjar renoveringen, saker som dyker upp och som vi inte kunnat se förrän efter rivning. Det kan visa sig att vi ritat en idé som av olika anledningar inte går att genomföra eller som behöver ritas om för att fungera optimalt.

Då är det bra att vi är på plats och kan svara på frågor längs vägen eller göra ändringar i ritningarna för att uppnå bästa resultat.

Gör ni både privata och kommersiella projekt?

Ja, vi gör främst privatbostäder men vi har även gjort en del kontor. Just nu håller vi till exempel på med en renovering i en stor kontorsbyggnad där vi gör alla gemensamma delar såsom reception och lounger.

Vad är skillnaden och vad är roligast?

Åh det är roligt att göra både och. I privata hem jag skulle säga att är roligt för att det handlar så mycket om detaljer, smarta lösningar och mer exklusiva material och produkter.

Medan kontor är roligt för att man kan vara mer kreativ och lite mer crazy. Man kan tänka mer varumärke och sätta sig in i vilken känsla man ska förmedla utifrån det.

 Har ni en speciell stil?

Jag skulle säga att vi har en internationell stil, den är inte speciellt svensk. Vi försöker få varje hem unikt och vill inte att de hem vi gör ska se likadana ut.

Om en kund säger att de vill ha det precis likadant som ett av våra tidigare projekt så försöker vi ta fram ett förslag med samma känsla. En lampa eller soffa kan vara likadan men vi vill alltid göra något nytt varje gång, dessutom har alla hem olika förutsättningar.

Da Silva Interiors inspireras mycket av Cristophe Delcourt

Hur ser ni på trender?

Man blir såklart inspirerad av vissa trender och det är olika för respektive projekt vilka trender vi väljer att ta upp. Jag tycker att trender kan vara väldigt inspirerande. Det är roligt att det händer mycket varje säsong och att den här branschen rör sig framåt och förändras. Sedan är det inte alla trender man hoppar på eller som är relevanta för alla projekt.

Någon inredningsdetalj du älskar just nu?

Vi gillar stora, lite knasiga objekt. Det kan vara vaser och skulpturer. Sånt som får en att titta en gång till. Möten mellan olika texturer är alltid en fin detalj också.

Vas/skulptur från OVO DESIGN IDEE E MANUFATTI

Vad är viktigast att få till i ett hem?

Det beror lite på vilket rum kunden tycker är viktigast men generellt tycker jag att entrén eller hallen är väldigt viktig att få till. Det är ju det första du möts av och sätter tonen för resten av hemmet.

Tyvärr tycker jag att hallen ofta glöms bort och är den plats de flesta vill lägga minst pengar på. Köket sätter också karaktär på hemmet så jag får väll säga att hallen och köket är viktigast att få till.

Hur mycket är kunden involverad?

Det är upp till varje kund hur involverade de vill vara och det är såklart väldigt olika. Oavsett så är det viktigt för oss är att lära känna kunderna så att vi kan utforma designen för att den ska bli så bra som möjligt för just deras behov.

Vi har alltid samtal med kunderna där vi kartlägger deras behov och går igenom sådant som funktion, förvaring, livsstil och hur rummen ska användas.

Så att lära känna kunden och förstå deras behov är verkligen A och O för oss. Efter det är det upp till kunden att bestämma hur mycket de vill vara delaktiga i projektet.

Vår optimala kund är de som vi planerar projektet med och när de godkänt planen reser bort under renoveringen och sedan har vi sett till att allt är klart lagom till att de flyttar in. Vi har många kunder som bor utomlands eller kunder som är borta under längre perioder och som inte vill vara med under renoveringen.

Vi har då ett helhetsansvar där vi gör alla inköp och kontrakterar byggare och underentreprenörer. Många gånger hjälper vi även kunderna att inreda hemmen och ställa in deras personliga saker.

Så kunderna behöver inte göra något alls om de inte vill.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Att träffa människor, vara kreativ och att se saker ta form. Sen är det såklart fantastiskt roligt att se hur glada våra kunder blir när de ska flytta in och får se slutresultatet.

Det är också en otrolig känsla när man lyckas hitta lösningar på idéer som man först inte tror är möjliga att genomföra.

Vilken är den största utmaningen?

Att banta ner alla idéer och tankar så att det matchar både tidsplan och budget. Allt är möjligt men vad får det kosta och hur lång tid får det ta, dom frågorna måste man förhålla sig till och det är svårare än man tror.

Vilket projekt är du mest stolt över?

Vi fick i uppdrag att renovera ett semesterhus utanför Bordeaux i Frankrike åt en kund. Det var en stor gård på 1600 kvm och vi fick bara 3 månader på oss att renovera ytskikten och inreda hela huset. Det var väldigt tight men vi lyckades!

Huset hade som tur var en väldigt fin grund men det vi gjorde var att ge huset mer själ. Vi hämtade inspiration från den franska landsbygden men i en mer modern stil. Vi fokuserade mycket på snickerier och platsbyggnationer vilket verkligen fick huset att blomma. Bilder från projektet hittar ni här.  

Sedan är jag väldigt stolt över vårt projekt på Artillerigatan som vi gjorde tillsammans med er. Det blev verkligen superfint. 

Kök och platsbyggd kökssoffa, Artillerigatan, Da Silva Interiors

Har du något projekt du drömmer om att få göra?

Jag skulle vilja göra fler projekt utomlands och i fler gamla byggnader med mycket historia, det tycker jag är väldigt spännande. Att en kund hör av sig och vill göra om en gammal skola, kyrka eller liknande, det skulle vara ett riktigt drömprojekt.

Finns det ett speciellt land, en stad eller plats du vill rekommendera?

Åh jag älskar ju Frankrike i alla dess former. Mexico city är också superhäftigt, dom har flera duktiga inredningsarkitekter och nya coola möbelföretag som gör jättefina grejer. Det är också en stad som har väldigt fina byggnader och intressant arkitektur.

Har ni några roliga projekt på gång just nu?

Ja, det har vi absolut! De flesta rör inredningshjälp men vi har även några större renoveringar som ligger i luften som vi hoppas på att få igenom. Vi har även ett jätteroligt projekt på gång som vi jobbat med nästan ett år för att få igenom. Det kommer starta det här året, exakt när är inte bestämt ännu men det ska bli superkul!

Vi tar oss an projekt i hela Sverige och utomlands. Har vi ett bra samarbete med kunden finns det ingen begränsning för vart det kan ligga.

Vill du läsa mer om Da Silva Interiors kan du göra det på deras hemsida här

Bilder från ett projekt som vi på DEKÅ Entreprenad utfört tillsammans med Da Silva Interiors hittar ni här