Totalrenovering av sekelskifteslägenhet på Östermalm

Totalrenovering sekelskifteslägenhet på Östermalm

Här ser ni bilder från en totalrenovering som vi utfört av en 100 kvm stor lägenhet på Östermalm. 

Lägenheten hade inte renoverats på många år och var väldigt sliten men med fina sekelskiftesdetaljer som bevarats. Det är tyvärr inte ovanligt att stuckaturer och andra detaljer togs bort vid renoveringar i sekelskiftesfastigheter under 60- och 70-talet. De ansågs helt enkelt vara omodernt och opraktiskt att ha dem kvar. 

Idag är det precis tvärtom, det är de typiska detaljerna och inredningen från sekelskiftet som de flesta av oss letar efter. I den här lägenheten har man som tur är låtit originalinredning i form av gipsstuckatur, takrosetter, höga socklar, foder och massiva dörrar vara kvar. 

Det var just sekelskiftesdetaljerna som fick bostadens ägare att bestämma sig för att köpa den trots att den var i stort behov av en renovering. 

Ny planlösning 
Lägenheten har flera stora fönster åt två håll men upplevdes trots det som väldigt mörk. Den var dåligt planerad med en långsmal hall och flera små rum som gjorde att ljuset inte kunde ta sig ända in. Kunden tog därför hjälp av en inredningsbyrå med att ta fram en ny planlösning och design. 

Några av önskemålen var att få till en separat kontorsdel och två badrum, ett med dusch och ett med badkar.  Den nya planlösningen som togs fram av arkitekten innebar flytt av kök, uppbyggnad av ett nytt badrum och två nya dörröppningar. 

Håltagning i bärande vägg
En av de nya dörröppningarna var placerad i en bärande vägg och den andra i en vägg som hade viss bärande funktion. Vi tog därför in den konstruktör vi samarbetar med för att ta reda på hur öppningarna skulle utföras på ett säkert sätt. 

När man öppnar upp en vägg som har en bärande funktion behöver man göra en konstruktionsavväxling så att öppningen inte påverkar bärigheten. Utförs inte håltagningen på rätt sätt kan det bli sättningar i huset. Konstruktören gör därför en bedömning av hur den nya öppningen ska förstärkas för att väggen ska klara av att bära tyngden trots att vi gjort ingrepp i den. 

Vardagsrum och matsal 
I vardagsrummet och matsalen tapetserade vi med exklusiva tapeter från Iksel. Vi tillverkade skjutdörrar med glaspartier för ljusinsläpp.  Nya dörr- och fönsterfoder tillverkades på vissa ställen där de var så slitna att de inte gick att laga. 

Ytskikt 
Alla ytskikt gjordes om i lägenheten. På golvet la vi en klassisk fiskbensparkett, väggar och snickerier målades med färg från Little Greene. All el gjordes om i lägenheten då den tidigare var ojordad. 

Kök och kontor 
Köket flyttades och platsbyggdes av en snickare för att anpassas perfekt till utrymmet. Kontoret placerades i ena änden av köket intill balkongdörren med mycket dagsljus och möjlighet att lätt kunna gå ut på gården för att ta luft. Ett dolt skrivbord byggdes i samma stil för att se ut som en naturlig del av köket. 

För att behålla ljuset men ändå kunna stänga till in till både kök och resten av lägenheten ritade arkitekten in två glaspartier med stålkonstruktion. Dessa tillverkades av duktiga Stolt Smide & Design som vi samarbetar med för smidesdesign.    

Smidespartierna handmålades sedan med en guldig färg som matchade kökets kulör. 

Hall 
I hallen monterade vi vägglister och byggde in dold förvaring. I entrén byggdes även en sittbänk med förvaring under. 

Badrum
Vi byggde upp ett nytt badrum med plats för badkar. Badrummet har en välvd vägg vilket skapar en fin effekt med kaklet. 

Efter renoveringen har lägenheten fått ett helt nytt ljusinsläpp och flöde. Nya fräscha ytskikt och smarta lösningar med dold förvaring och platsbyggnationer.